Странице

уторак, 1. новембар 2011.

Frenk Zapa protiv Gorovih


Negde 1985. godine u SAD, muzičari su bili tadašnji ekvivalent terorista Al Kaide. Supruga Al Gora je zajedno sa još nekoliko istomišljenica odlučila da stane na put onima koji su bili izuzetno štetni za društvo.

Sve je počelo kad je gđa Tipper Gore čula kako njena ćerka sluša pesmu Darling Nikki koju izvodi Prince. Prva strofa glasi:
I knew a girl named Nikki
I guess u could say she was a sex fiend
I met her in a hotel lobby
Masturbating with a magazine
She said howd u like 2 waste some time
And I could not resist when I saw little Nikki grind
Kada je čula još nekoliko sličnih pesama i pogledala spotove u kojima se pojavljuju reči kao što su „seks“ i „masturbacija“ ili govori o nasilju ili uzimanju alkohola i droge, Gorova je izjavila:
The images frightened my children, they frightened me! I am frightened! Way frightened! The graphic sex and the violence were too much for us to handle.
Nakon toga je napravljena lista od 15 opasnih pesama, kojima je trebalo da se bavi novo telo: Parents Music Resource Center (PMRC). Njihove ideje su se kretale od toga da se napravi rejting sistem po uzoru na filmove, pa da svaki album sadrži neku oznaku o tome kojoj publici je namenjen, preko toga da svaki album sadrži obavezne tekstove pesama i napomenu na omotu da se radi o opasnom materijalu (valjda slično kao danas za cigarete), do toga da TV stanicama bude zabranjeno emitovanje spotova koje PMRC odredi i tome slično.

Komitet za trgovinu, nauku i transport Senata je organizovao raspravu ovim povodom na kojoj su učestvovale članice PMRC-a kao i nekoliko muzičara, kako bi se pronašlo rešenje za "problem". Ispod se nalazi izlaganje Frenka Zape. Ovde se nalazi tekst njegovog izlaganja a ovde tekstovi svih izlaganja. Zapa se na početku pozvao na I amandman Ustava SAD kojim se garantuje sloboda govora, a u nastavku detaljno dekonstruisao ideje PMRC-a. Nakon Zapinog izlaganja, i sam Gore je imao zadovoljstvo da postavi pitanja nakon čega se izrodila rasprava između njih dvojice.














Takođe, interesantno je bilo izlaganje i kantri muzičara Džona Denvera:




7 коментара:

YoKey је рекао...

Kao dugogodišnjem poštovaocu i izučavaocu lika i dela Frenka Zape, jako mi je drago da se čak i u čemernoj i sve-samo-ne-liberalnoj Srbijici na jednom javnom forumu, makar i sporadično, prepoznaje njegov i globalno nedovoljno priznat libertarijanski značaj. FZ je bio notorni otrovni social commentator od sredine 1960-ih sve do smrti 1993., čuven kao ekscentrični promoter ličnih/društvenih sloboda, ali ne i kao vatreni zagovornik ekonomskih sloboda, što je nesporno bio. Evo nekoliko zanimljivih priloga:
• U svojoj autobiografiji The Real Frank Zappa Book FZ piše: “Politically, I consider myself to be a (don't laugh) Practical Conservative. I want a smaller, less intrusive government, and lower taxes. What? You too?” i to na početku čitavog poglavlja pod nazivom “Practical Conservatism“ u kome se nemilosrdno obračunava sa idejom komunizma, US intervencionizmom, IRS, war on drugs... Nema sumnje da je odabrao pridev “Practical” da bi se distancirao od samoproklamovanih konzervativaca koje je prezirao iz dna duše.
• Sindikate je tretirao kao ucenjivačke bande i kao takve ih prozivao još barem od 1970. i pesmice “Rudy Wants To Buy Yez A Drink“, pa preko “Flakes“ iz 1979. i “Stick Together“ iz 1983.
• Za razliku od mnogih (većine?) libertarijanaca, nije imao skoro pa nimalo poštovanja prema Ronaldu Reganu, čak je u spotu za “You Are What You Is“ posadio dvojnika RR na električnu stolicu i lično je pripalio, zbog čega je MTV, jašta, promptno zabranio prikazivanje istog :) Reganu je zamerao brutalan progon dugokosih poklonika alternativnih životnih stilova ;) dok je ovaj bio guverner Kalifornije, kao i promociju evangelističkih fundamentalista u važan politički faktor i US intervencionizam u Centralnoj Americi, uz svu prateću moralnu tragediju (Iran-Contra), dok je RR bio Predsednik. Ipak, u otvorenom pismu Reganu, baš povodom PMRC, FZ je na samom početku napisao: “Mr. President, Even though I strongly disagree with many administration Policies, I have never doubted that your personal views on Basic Constitution are sincere.“ – toliko poštovanja mu je ipak ukazao.
• FZ je bio heroj prvog ranga u anti-komunističkom/alternativno-umetničkom podzemlju Istočne Evrope pod sovjetskom čizmom, njegova muzika pažljivo čuvana i negovana luča slobode iza Gvozdene Zavese, toliko da je pri poseti Pragu, na lični poziv Vaclava Havela, bio dočekan maltene kao drugde i svojevremeno svi Bitlsi đuture :) a u Litvanci su mu u Viljnusu podigli spomenik čim su Rusima videli leđa.

Branku puno hvala za podsećanje na zaboravljenog šampiona slobode.

YoKey је рекао...

Namučih se sa prokletim html kodom, koga interesuje više o FZ, evo linkova vezanih uz ovo gornje pisanije:

http://www.amazon.com/Real-Frank-Zappa-Book/dp/0671705725

http://globalia.net/donlope/fz/lyrics/Chunga%27s_Revenge.html#Rudy

http://globalia.net/donlope/fz/lyrics/Sheik_Yerbouti.html#Flakes

http://globalia.net/donlope/fz/lyrics/The_Man_From_Utopia.html#Stick

http://www.dailymotion.com/video/x122q7_frank-zappa-you-are-what-you-is_music

http://wiki.killuglyradio.com/wiki/Z-Pack_-_Letter_to_the_President

http://globalia.net/donlope/fz/videography/Vaclav_Havel.html

http://www.guardian.co.uk/travel/2000/jan/29/lithuania

http://www.360cities.net/image/frank-zappa-monument-in-vilnius-vilnius-lithuania#10.00,-8.00,70.0

Branko Todorovic је рекао...

YoKey,

Puno hvala na ovom iscrpnom osvrtu i dragocenim izvorima o delu Frenka Zape, koji su mogli doći samo od pravog poznavaoca.

Lighthouse је рекао...

Zapi se pripisuje i sledeća izjava:

"Communism don’t work ‘cause folks wanna own stuff."

Na koji "stuff" je mislio, ne znam, ali na koji god da je, bio je u pravu, i to ne samo po pitanju komunizma.

YoKey је рекао...

Tačno, Lighthouse, to je upravo iz The Real Frank Zappa Book i pominjanog poglavlja Practical Conservatism :)

YoKey је рекао...

Inače je iz konteksta jasno da su "stuff" materijalne ljudske potrebe generalno, odnosno neophodnost privatne svojine.

YoKey је рекао...

"Mr. Gorbachev has apparently stumbled onto one of the best-kept secrets in recent Soviet history: Communism doesn't work. It's against a basic law of nature: "PEOPLE WANT TO OWN STUFF."

Perestroika virtually certifies this as an axiom. You still want to call it "Communism"? Sure -- g'head -- call it what you want. We don't need to say, "I told you so." Leave a guy some dignity. The Cold War? Have another Pepsi -- it makes you moonwalk.

In exporting their philosophy, the Soviets employed a technique reminiscent of U.S. evangelical TV ministries. They told people who were hungry and sick they'd give them food and penicillin. The evangelists forced them to read the Bible; the Communists made them read The Little Red Book -- and if you couldn't read, the motherfuckers would recite it to you through a bullhorn.

The Soviets have spent many years (and a lot of money) marketing and maintaining a political Edsel, fueled by the assumption that entire populations will cheerfully endure Spartan conditions, then hand over the fruits of all labor to a benevolent bureaucracy which would redistribute the wealth in an 'equitable manner.' What?

In every language, the first word after "Mama!" that every kid learns to say is "Mine!" A system that doesn't allow ownership, that doesn't allow you to say "Mine!" when you grow up, has -- to put it mildly -- a fatal design flaw.

From the time Mr. Developing Nation was forced to read The Little Red Book in exchange for a blob of rice, till the time he figured out that waiting in line for a loaf of pumpernickel was boring as fuck, took about three generations. Television helped to speed up that cycle.

Decades of indoctrination, manipulation, censorship and KGB excursions haven't altered this fact: People want a piece of their own little Something-or-Other, and, it they don't get it, have a tendency to initiate counterrevolution.

Why, then, do so many Americans, while professing to adore Freedom and Democracy, support -- even demand -- that actions be taken by their own government which bear a striking resemblance to Old-Style Evil Empire Communism? (Censorship? Disinformation? The Public Library Spy-Squealer Program?) Are we really that unspeakably stupid?"

...

"Americans like to talk about (or be told about) Democracy but, when put to the test, usually find it to be an 'inconvenience. ' We have opted instead for an authoritarian system disguised as a Democracy. We pay through the nose for an enormous joke-of-a-government, let it push us around, and then wonder how all those assholes got in there.

Communism doesn't work because it is out of phase with human nature. Are we going to wake up one day to find this statement equally true when applied to the concept of Western Democracy?"