Странице

уторак, 4. јануар 2011.

Komercijalna

Ekonomska sekcija b92 je i definitivno dotakla dno u svom radu, obzirom da su danas samo preneli vest sa Press-a o najavi privatizacije Komercijalne banke, uključujući uz to i izjave brojnih stručnjaka na ovu temu koje je Press kontaktirao. Očito nisu imali zamerke na pisanje Press-a, kao i izbor sagovornika kojih je bilo ukupno 3 (tri), a od kojih svega 3 (tri) izražavaju zgražavanje i protivljenje najavi te privatizacije. I ne samo to, jedan od njih još uvek žali za one 4 državne banke koje više ne postoje. To je otprilike kao kad bi se u političkoj sekciji ovog sajta pojavila izjava nekog analitičara koji žali nad činjenicom da se 5. oktobar uopšte i desio, gde bi se to smatralo nekim objektivnim stanovištem koje je rezultat dugogodišnje produbljene analize.

Argumenti tih stručnjaka su, blago rečeno, nebulozni. Osim standardnih besmislica u kojima se kaže da je to dobra banka, zbog koje je ne treba privatizovati, sada ima i malo bankarske ekspertize, pa se kaže da „osim Narodne banke Srbije, država mora da ima i neki drugi instrument kojim može da reguliše monetarnu politiku“. Možda je moj pristup suviše konzervativan, ali Ustavom Srbije je definisano da postoji Narodna banka Srbije kao centralna banka, a Zakonom o Narodnoj banci Srbije je propisano da je ona ta koja sprovodi monetarnu politiku. Šteta što autori ovog zakona nisu imali u vidu i ovo mišljenje o sprovođenju monetarne politike, pa uneli i neki član kojim se NBS ovlašćuje da monetarnu politiku sprovodi zajedno sa komercijalnim bankama u državnom vlasništvu.

Iako je ogromna većina komentara na ovu vest prilično negativna, ima i nekih interesantnih:

Mora država da proda sve što neko hoće da kupi, jer su socijalna davanja ogromna, a privreda slaba. Da li nas to vodi u propast? Odgovor je DA, ako ne izvršimo korenite reforme.

Ili ovaj:

Pa naravno da drzava treba da proda svoj deo, a sto se vi"radnici" ne udruzite i kupite akcije? 

Ali, interesantije od svega bi bilo saznati koliko od nezadovoljnih građana koristi usluge Komercijalne banke? Niko od njih nije rekao da ne želi prodaju jer je zadovoljan uslugom i ne veruje da može biti bolja. Dakle, to je neko apstrakno razmišljanje o nacionalnom interesu koje su oni spremni da slede jedino za tastaturom računara ali ne i u stvarnosti kada koriste bankarske usluge. Ja srećom do sada nisam imao posla sa ovom bankom, ali jedan moj prijatelj je pokušao da preko njih primi neki novac koji mu je poslat iz inostranstva i odustao je pošto je išao od šaltera do šaltera i niko nije pokazao preterano interesovanje da mu izađe u susret.

Нема коментара: