Странице

петак, 3. јун 2011.

Porez na dobit

Iako se porez na dobit korporacija od 10% u Srbiji često naziva vrlo niskim i time stimulativnim za strane investicije, na sledećoj slici vidimo kakva je situacija sa ostalim zemljama u Evropi (članice EU su prikazane). Srbija se dakle nalazi samo na polovini liste (kliknite na sliku za uvećanje).



3 коментара:

Marko Paunović је рекао...

Mislim da nisi u pravu, jer poredis propisani porez na dobit u Srbiji sa efektivnim porezom u ovim zemljama.

Efektivni porez na dobit u Srbiji (koliko sam ja cuo od nekoga zaposlenog u Ministarstvu finansija) je negde oko 5%. Dakle, kada podelis placeni porez na dobit sa ukupno prijavljenom dobiti, dobijes oko 5%.

Radi se o tome da postoji dosta odbitaka, poreskih kredita i slicnih olaksica. Kojih tacno, ne pitaj, ne znam. :)

Marko Paunović је рекао...

Mada, sad sam proverio podatke na koje se ovde pozivaju (Doing Business 2011), gde za Srbiju stoji 11,6%. Tek sad mi nista nije jasno...

Branko Todorovic је рекао...

Tako je to kad se piše nešto u 01.27h. A bilo mi je jasno da je nemoguće da propisane stope poreza budu sa ovim decimalnim brojevima, ali se opet nisam detaljnije pozabavio time.

Nisam našao neki pouzdan izvor koliko može biti efektivna stopa u Srbiji, ali se na internetu provlači 5-6%, što je i logično jer ima dosta olakšica (najviše u vezi sa visinom ulaganja gde poreski kredit može biti i do 80% visine ulaganja koji se onda prenosi do 10 godina).

Vezano za stopu od 11,6%, oni su to izračunali kao indikator poreskog opterećenja u drugoj godini poslovanja kompanije, gde su isključeni neki porezi (kao PDV), a pored poreza na dobit uključeni još i doprinosi za zaposlene, porezi lokalnoj samoupravi itd. Evo definicije:

The total tax rate is designed to provide a comprehensive measure of the cost of all the taxes a business bears. It differs from the statutory tax rate, which merely provides the factor to be applied to the tax base. The taxes included can be divided into 5 categories: profit or corporate income tax, social contributions and labor taxes paid by the employer (in respect of which all mandatory contributions are included, even if paid to a private entity such as a requited pension fund), property taxes, turnover taxes and other taxes (such as municipal fees and vehicle and fuel taxes).

http://www.doingbusiness.org/methodology/paying-taxes#total